Atomyk Zone Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist

In jos 
AutorMesaj
Iulyan
Incepator
Incepator
Iulyan


Numarul mesajelor : 70
Data de inscriere : 01/05/2009

Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist Empty
MesajSubiect: Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist   Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist Icon_minitimeSam Mai 02, 2009 3:14 am

Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist.



De ce să folosiţi PHP în loc de HTML sau ASP sau PERL? Pentru că, faţă de alte limbaje, PHP este gratuit.
Să spunem că aveţi de făcut un site care va conţine peste 150 de pagini. Dacă ar fi să îl faceţi în HTML, ar dura ceva vreme. Ok. Să zicem că site-ul este gata, dar acum vreţi să schimbaţi fontul şi culorile textului şi ale link-urilor în toate cele 150 de pagini. Vă apucă durerea de cap doar când vă gândiţi ce aveţi de făcut. În schimb, în PHP, acest lucru şi multe altele sunt foarte simple. Dacă site-ul respectiv ar fi fost făcut în PHP pe module, tot ce ar fi trebuit să faceţi este ca în partea care conţine informaţiile despre text să schimbaţi informaţile despre text şi link aşa cum doriţi şi modificarea este aceeaşi pentru toate paginile. Simplu nu?
Pentru a rula exemplele şi scripturile existente pe acest site pe calculatorul dvs. de acasă sau pe pagina proprie trebuie să aveţi instalate şi configurate câteva aplicaţii de care o sa vorbim în continuare. Nu trebuie să aveţi cunoştinţe preliminare de baze de date sau programare. Simpla studiere a codului sursa şi aplicarea exemplelor vă poate lămurii ce poate face php. Deci, dacă vă credeţi pregătiţi cititi în continuare...

Unelte de bază
Crearea unor pagini dinamice la un nivel performant, precum şi punerea lor în funcţiune, nu poate fi făcută fără anumite programe. Iată cam de ce aveţi nevoie:

Browsere - Pentru testarea paginilor este nevoie de mai multe browsere pentru că nu toate afişează acelaşi rezultat şi este neprofesional să obligaţi vizitatorul să folosească un anumit browser doar pentru că pagina făcută de voi arată şi merge mai bine cu acel browser. Deci vă recomand să instalati 2-3 browsere pentru teste. Dintre cele mai folosite în prezent vă recomand Internet Explorer (folosit pe calculatoare cu sistem de operare Windows), Firefox (se foloseste din ce în ce mai des datorită extensiilor şi faptului că se poate instala atât pe sisteme de operare Windows cât şi pe Mac OS X sau Linux) şi Opera (care are suport pentru mai multe sisteme de operare).

Serverul web pentru teste - Dacă lucraţi cu PHP-MySQL sub Windows, sigur aveţi nevoie de triada Apache - PHP - MySQL să fie instalată pe calculatorul local. Pentru aceasta aveţi două posibilităţi: prima ar fi să descărcaţi de pe pagina producătorului fiecare aplicaţie în parte şi să o instalaţi manual, urmând apoi să faceţi configurarea serverelor manual (lucru nerecomandat începătorilor) şi a doua variantă să descărcaţi un program care instalează toate acestea gata configurate pe calculator, urmând ca voi doar să vă apucaţi de lucru. Astfel de aplicaţii sunt EasyPHP de exemplu (pentru Windows 95-98 dar merge şi pe Windows 2000 şi XP) sau recomandarea mea WAMP5 care merge doar pe Windows NT (adica 2000, XP, 2003, Longhorn, etc) dar care are multe alte facilităţi în plus faţă de EasyPHP pe care cu timpul când veţi învăţa mai multe despre PHP si MySQL o să le consideraţi foarte utile (cum ar fi posibilitatea de testare a scripturilor PHP atât pentru versiunea 4 cât si 5). Ultima recomandare, atât pentru cei care folosesc sistemul de operare Windows cât şi Linux, ar fi XAMP care conţine toate pachetele necesare instalării şi configurării unui server de web profesional (inclusiv server de FTP, SSI, DNS şi MAIL), dar pe care nu îl recomand începătorilor pentru că mulţimea de facilităţi oferite vă poate încurca.

Editoare web - După ce aţi instalat serverul web şi browserele acum vă mai trebuie un editor bun pentru a scrie cod şi a vizualiza paginile create. Pentru aceasta recomandarea mea este suita Macromedia (Dreamweaver, FLASH şi FreeHAND). Puteţi descărca Dreamweaver (pentru a scrie cod şi a vedea/rula paginile în timp real) de la ei de pe site şi tot de la ei vă mai recomand Fireworks (dacă vă ocupaţi şi cu design-ul paginilor aceasta aplicaţie vă este utilă împreună cu Adobe Photosop sau Corel Draw) şi Flash (dacă doriţi să faceţi animaţie pentru site). Desigur sunt o mulţime de programe care fac aceleaşi lucruri cu ce vă recomand eu, dar dacă doriţi să lucraţi la nivel profesional recomand să lucraţi cu unelte de profesionişti. Bineânţeles că puteţi scrie cod şi în Notepad şi desena în Paint dar aplicaţiile pe care vi le-am recomandat vă uşurează extraordinar de mult munca şi vă semnalează rapid erorile din pagini.
Alte editoare pe care vi le recomand să le testaţi sunt: PSPad (un bun înlocuitor al Notepad-ului, mai ales că este freeware), Zend Studio (destinat profesioniştilor).

După ce aţi făcut rost de tot ce vă trebuie ca să începeţi treaba, vă recomand să citiţi în continuare celelalte articole, eventual să vizitaţi şi pagina de download, sigur găsiţi ceva util acolo pentru început, apoi pagina de link-uri, unde găsiti resurse gratuite şi să discutăm pe forum eventualele probleme pe care le întâmpinaţi.



king
Sus In jos
 
Unelte de baza - ce aveti nevoie pentru un site profesionist
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Notiuni de baza
» (CS2), 70 pag. tutorial pentru incepatori
» Cum faci site(php) MuOnline
» SITE DE DOWNLOAD FILME
» cum sa faci site fara www

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Atomyk Zone Forum :: :::TUTORIALE::: :: :::PHP:::-
Mergi direct la: