In primul rind PHP este un limbaj de programare asemanator cu C sau Perl, executat pe serverele web (Apache, IIS, altele), sau server-side, care returneaza cod HTML. Se pot folosi algoritmi de generarea paginilor, informatii stocate in baze de date, conectari pe alte site-uri, XML, fisiere si multe alte lucruri. Paginile sint deci generate dinamic din diverse surse, nu static dintr-un fisier doar de afisat.
In plus se pot prelucra parametrii pasati paginilor PHP prin operatiuni GET sau POST disponibile folosind HTTP. Sau altfel spus, puteti prelucra valorile cimpurilor formelor HTML (salva, trimite prin email, etc.).
PHP nu este singurul limbaj de acest fel: ASP, ASP.NET, Perl, JSP, ColdFusion, iHTML, CGI sau alte solutii. Insa este unul dintre cele mai bine puse la punct, cu o gramada de functii disponibile si oferit de majoritatea hostingurilor pe Linux / Unix.
In mod normal se folosesc functii pentru diverse operatiuni insa se pot crea si folosi si clase. Tot codul PHP este pus intre taguri:
Acest cod se executa NUMAI pe server iar in browser este trimis cod HTML generat. Paginile au de obicei extensia .php insa pot fi folosite si alte variante.
In aceste articole despre PHP nu o sa facem o copie a manualului PHP existent si in limba romana la
http://www.php.net/manual/ro/ , sau chiar se poate downloada intreg manualul tradus de la
http://www.php.net/download-docs.php Insa vorba vine RO pentru ca pare ca urmeaza sa fie tradus, in momentul de fata majoritatea documentatiei este inca in engleza.
O sa fie prezentat exemple concrete de utilizare si alte aspecte mai putin clare.
Daca sinteti curiosi de istoria PHP o sa vedeti ca totul a inceput in 1995 de catre Rasmus Lerdorf. In momentul de fata proiectul este continuat de catre Andi Gutmans si Zeev Suraski cu a lor companie Zend Technologies.
Cit despre viitor speram sa-l vedem folosit cit mai des, in cit mai multe locuri...