Atomyk Zone Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Introducere Limbajul JavaScript

In jos 
AutorMesaj
Iulyan
Incepator
Incepator
Iulyan


Numarul mesajelor : 70
Data de inscriere : 01/05/2009

Introducere Limbajul JavaScript Empty
MesajSubiect: Introducere Limbajul JavaScript   Introducere Limbajul JavaScript Icon_minitimeSam Mai 02, 2009 3:10 am

Introducere în limbajul JavaScript



Limbajul JavaScript a fost inventat de o echipă de la Netscape, care dorea să facă browserul lor să interacţioneze mai mult cu utilizatorul şi să facă paginile mai dinamice. Deşi au nume asemănătoare, limbajele JavaScript şi Java nu au nimic în comun unul cu celălalt. La început, când a fost introdus în browserul Netscape Navigator prima variantă de scriptare rudimentară, se numea LiveScript. În aceeaşi perioadă, Java era deja lansat şi era din ce în ce mai cunoscut şi se anticipa a fi un limbaj revoluţionar. Ulterior, Netscape a actualizat browserul Navigator pentru a permite rularea de appleturi Java în Navigator 2, dar odată cu aceste actualizări a redenumit LiveScript în JavaScript.
Java este un limbaj de programare dezvoltat şi comercializat de compania Sun Microsystems. Limbajul Java este descendent al familiei de limbaje de programare C şi C++, iar cu ajutorul lui se pot crea diverse aplicaţii şi se poate controla funţionarea diverselor aparate electronice. Principala utilizare a limbajului Java în domeniul web (client-side), în browserul utilizatorului, este crearea de appleturi, aplicaţii mici care sunt descărcate prin Internet şi rulează în cadrul browserului. Datorită compatibilităţii interplatformă a limbajului Java, aceste appleturi ar trebui să ruleze identic pe orice browser care permite executarea de cod Java.
Appleturile Java sunt adăugate în pagina web prin folosirea tagului HTML <applet>. Când browserul întâlneşte acest tag, el descarcă appletul Java de pe server, iar appletul va rula în porţiunea de ecran specificată în tag.
Un script JavaScript este un program inclus într-o pagina HTML. Deoarece este încadrat de tagul <script>, textul scriptului nu apare pe ecran, dar este rulat şi interpretat de către browser. Tagul <script> este prezent cel mai frecvent în secţiunea <head> a paginii HTML, deşi se pot pune şi în secţiunea <body>. De obicei, scripturile care urmează să afişeze mesaje pe ecran sunt scrise în <body>
Când Microsoft a văzut că limbajul JavaScript devenea popular, a preferat să-şi construiască un limbaj propriu, foarte similar cu limbajul JavaScript, dar nu chiar identic, denumit JScript.
În continuare este prezentată o scurtă analiză a diferitelor versiuni de browsere şi versiunea de JavaScrip pe care o are fiecare.


JavaScript creat de compania Netscape

Prima versiune, initial denumită LiveScript, a fost lansată odată cu browserul Netscape Navigator 2.0. Ea este cunoscută şi sub denumirea de JavaScript 1.0. La Navigator 3.0, a fost introdusă versiunea 1.1, care aduce suport pentru imagini, vectori, applet-uri Java şi plug-in-uri. La versiunea Navigator 4.0 (cunoscut şi cu numele de Netscape Communicator), a fost introdusă JavaScript 1.2. La Netscape 4.5 - JavaScript 1.3. Versiunea JavaScript 1.4 a fost concepută să ruleze exclusiv pe servere. La Netscape 6 a fost adaugată JavaScript 1.5
Proiectul destinat creeri browserului open-source denumit Mozilla, precum şi cele derivate de la acesta, cum ar fi Camino pentru Mac OS X, folosesc ECMAScript-262, editia 3, care corespunde versiunii 1.5 de JavaScript (Netscape 6 şi versiunile ulterioare se bazează pe Mozilla)

Browser Versiune script
2.0 1.0
3.0 1.1
4.0 - 4.05 1.2
4.06 - 4.7 1.3
6.0, 7.0, Mozilla 1.5


JScript creat de compania Microsoft

Prima versiune denumită JScript 1.0, are câteva diferenţe faţă de JavaScript 1.0 şi se găseşte în browserul Microsoft Internet Explorer (MSIE) 3.01
Pe Windows 95/NT la unele variante de MSIE 3.02 (nu toate) este JScript 2.0 (cred că vă daţi seama ce aiureală este, unele variante cu versiunea JScript 1.0, altele, în aceeaşi versiune de MSIE cu JScript 2.0
Ca să aflaţi ce versiune de JScript aveţi instalată pe calculator, căutaţi fişierul jscript.dll şi vedeţi în proprietăţile lui la tabul Version (clic dreapta pe fişier - Properties - Version)
Pe Macintosh, MSIE 3.0 nu avea nici un fel de JScript, dar versiunea 3.01 are versiunea JScript 1.0, dar nu este identică cu versiunea de pe Windows (de exemplu, versiunea pentru Mac tolera obiecte de tip imagine pentru crearea de rollover la trecerea cu mouse-ul, în timp ce JScript pentru Windows nu tolera acest lucru)
Dacă înca nu sunteti zăpacit, vedeţi în continuare ce le trece celor de la Microsoft prin cap:
MSIE 4.0 are JScript 3.0 echivalent într-o oarecare măsură cu JavaScript 1.2, iar MSIE 5.0 are JScript 5.0 aproximativ echivalentul lui JavaScript 1.5
Astfel Windows 2000 avea JScript 5.1, Windows ME cu JScript 5.5, iar Windows XP foloseste 5.6

MSIE Versiunea JScript
3.x / 1 1.0
3.x / 2 2.0
4.0 3.0
5.0 5.0
5.1 5.1
5.5 5.5
6.0 5.6


AOL

Probabil credeţi că dat fiind faptul că AOL este proprietarul lui Netscape ar trebui să includă versiunile normale de JavaScript. Gresală. Din motive contractuale, AOL foloseşte Microsoft Internet Explorer.

Versiunea AOL 16-bit PC 32-bit PC MAC
3.0 3.0 3.0 2.1
3.01
3.02
4.01
4.0 3.0 n/a 3.01
5.0 n/a 4.01


ECMAScript

În 1996, programatorii web au început să se plângă că Netscape şi Microsoft mergeau în direcţii diferite. Nimănui nu îi place să scrie scripturi diferite pentru fiecare browser, ba chiar în limbaje diferite, aşa că Netscape a înaintat specificaţiile limbajului JavaScript la un organism internaţional de standardizare numit ECMA. În iunie 1997, ECMA a produs un standard care se numeşte ECMA-262 (cunoscut şi sub numele de ECMAScript). Standardul seamănă destul de mult cu JavaScript 1.1 dar nu este identic.
Microsoft pretinde că versiunile mai noi de 4.0, inclusiv, respectă standardul ECMAScript având în plus, câteva caracteristici patentate şi specifice pentru MSIE. În teorie, dacă scrieţi cod compatibil standardului ECMAScript, acesta ar trebui să ruleze la fel în MSIE 4.0+ şi în Netscape Navigator 6.0+. În practică, ar trebui să testaţi pe diferite browsere, platforme şi versiuni ca să fiţi siguri.
În ce priveşte Netscape, se pare că începând de la Netscape 6+ respectă 100% standardul ECMAScript.
Mozilla şi derivatele sale sunt într-adevăr compatibile cu ECMAScript.
E bine de reţinut că ECMA conduce acum procesul de standardizare al lui JavaScript şi că toţi creatorii de browsere încearcă să facă implementările de JavaScript compatibile cu standardul ECMAScript.


Ce puteţi face cu JavaScript

JavaScript vă permite să creaţi o interfaţă activă cu utilizatorul, să dea o impresie vizuală plăcută în timp ce navigaţi prin paginile site-ului. Puteţi verifica validitatea informaţiilor introduse într-un formular înainte ca datele să fie trimise către server. Puteţi face calcule matematice, crea pagini HTML dinamice, personalizate în funcţie de opţiunile utilizatorului sau al browserului. JavaScript controlează browserul, şi prin intermediul scripturilor puteţi deschide ferestre noi, puteţi afişa mesaje de avertizare şi puteţi pune mesaje în bara de stare a ferestrei browserului. Puteţi genera ceasuri, calendare şi documente cu timpul înscris. Puteţi chiar verifica prezenţa plug-in-urilor în browser, şi puteţi redirecta utilizatorul spre o pagină diferită în cazul în care browserul nu are un anumit plug-in.
Aici trebuie sa fac o precizare, se pot detecta plug-in-urile în browserele Netscape Navigator 3.0 sau mai nou (pe orice sistem de operare) şi în Internet Explorer 5.0 sau mai nou (doar pe platforma Macintosh)
O menţiune importantă: programele care rulează pe calculatorul utilizatorului sunt numite aplicaţii client-side (aflate pe partea de client), şi programele care ruleaza pe server (inclusiv CGI-urile) sunt numite aplicaţii server-side (aflate pe partea de server)
Deoarece JavaScript rulează pe calculatorul dumneavoastra, i-au fost impuse o serie de limitări, majoritatea din raţiuni de securitate, şi anume:
- nu permite citirea sau scrierea de fişiere pe calculatorul utilizatorului. Singura excepţie este permisiunea de a scrie în directorul de cookie-uri al browserului, dar şi aici sunt anumite limite.
- nu permite citirea/scrierea de fisiere pe server. Alternativa este să rulaţi pe server un program care să preia datele trimise de script şi să le scrie pe server (un CGI, scris într-un limbaj precum Perl sau PHP, sau un program Java.
- un script JavaScript nu poate închide o fereastră de browser care nu a fost deschisă de el. Astfel se evită situaţia când intraţi pe un site şi vi se închid celelalte ferestre active care conţin alte site-uri...
- nu poate citi informaţii dintr-un browser care conţine o pagina web de pe un alt server, ca să nu puteţi afla pe ce site-uri navigează utilizatorul.




king
Sus In jos
 
Introducere Limbajul JavaScript
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Atomyk Zone Forum :: :::TUTORIALE::: :: :::JAVA:::-
Mergi direct la: